Free fall motion – problems and solutions

1. A stone free fall from the height of 45 meters. If the acceleration due to gravity is 10 ms-2, what is the speed of the stone when hits the ground?

Known :

Height (h) = 45 meters

Acceleration due to gravity (g) = 10 m/s2

Wanted : The final velocity of the stone when it hits the ground (vt)

Solution :

The equation of free fall motion :

vt2 = 2 g h

The final velocity of the stone :

vt2 = 2 (10)(45) = 900

vt = √900 = 30 m/s2

 

2. An object free fall from a height without the initial velocity. The object hits the ground 2 seconds later. Acceleration due to gravity is 10 ms-2. Determine height

Known :

Time interval (t) = 2 seconds

Acceleration due to gravity (g) = 10 m/s2

Wanted : Height (h)

Solution :

The equation of the free fall motion :

h = ½ g t2

Height :

h = ½ (10)(2)2 = (5)(4) = 20 meters

Read :  Electric charges, magnetic field and magnetic forces – problems and solutions

3.A 2-kg object free fall from a height of 20 meters above the ground. What is the time interval the object in air ? Acceleration due to gravity is 10 ms-2

Known :

Height (h) = 20 meters

Acceleration due to gravity (g) = 10 m/s2

Wanted : Time interval (t)

Solution :

The equation of free fall motion :

h = ½ g t2

Time interval :

20 = ½ (10)(t2)

20 = (5)(t2)

20/5 = t2

4 = t2

t = √4

t = 2 seconds

 

4. Two objects, object 1 and object 2, are free fall from a height of h1 and h2 at the same time. If h1 : h2 = 2: 1, what is the ratio of the time interval of the object 1 to the object 2.

Known :

The height of the object 1 (h1) = 2

The height of the object 2 (h2) = 1

Acceleration due to gravity = g

Wanted : t1 : t2

Solution :

Object 1 :

h1 = 1/2 g t12

2 = 1/2 g t12

(2)(2) = g t12

4 = g t12

4/g = t12

t1 = √4/g

Object 2 :

h2 = 1/2 g t22

1 = 1/2 g t22

(2)(1) = g t22

2 = g t22

2/g = t22

t2 = √2/g

The ratio of the time interval :

t1 : t2

4/g : √2/g

(√4/g)2 : (√2/g)2

4/g : 2/g

4 : 2

2 : 1

Read :  Optical instrument human eye – problems and solutions

5. An object dropped from a height of h above the ground. The final velocity when object hits the ground is 10 m/s. What is the time interval to reach ½ h above the ground. Acceleration due to gravity is 10 m/s2.

Known :

The final velocity (vt) = 10 m/s

Acceleration due to gravity (g) = 10 m/s2

Wanted : The time interval to reach 1/2 h above the ground

Solution :

The height of h :

vt2 = 2 g h

102 = 2 (10) h

100 = 20 h

h = 100 / 20

h = 5 meters

The height of 1/2 h = 1/2 (5 meters) = 2.5 meters. The time interval needed to reach 2.5 meters above the ground :

h = 1/2 g t2

2.5 = 1/2 (10) t2

2.5 = 5 t2

t2 = 2.5 / 5 = 0.5 = (0.25)(2)

t = √(0.25)(2) = 0.5√2 = 1/2 √2 seconds

6.

Free fall motion – problems and solutions 1

The free fall motion of coconut (figure 1) and the motion of a ball thrown vertically upward to the highest point by a student (figure 2). Determine the kind of both motions.

Free fall motion – problems and solutions 2

Solution :

Figure 1 = free fall motion = Acceleration

Figure 2 = vertical motion = Deceleration

The correct answer is A.

Read :  Parallel-plate capacitor – problems and solutions

7. A stone free fall from a building. The time interval needed by a stone to reach the ground is 3 seconds and acceleration due to gravity is 10 m/s2. Determine the height of the building.

A. 15 m

B. 20 m

C. 30 m

D. 45 m

Known :

Time interval (t) = 3 seconds

Acceleration due to gravity (g) = 10 m.s-2

Wanted: Height of building (h)

Solution :

Known: time interval (t) and acceleration due to gravity (g), wanted: height (h) so use the equation of free fall motion: h = ½ g t2

h = ½ (10)(3)

h = (5)(3)

h = 15 metes

The correct answer is A.

8. A fruit free fall from its tree at the height of 12 m above the ground. If acceleration due to gravity is g = 10 m/s2 and the friction of air ignored, then determine the height of the fruit above the ground after 1 second.

A. 7 m

B. 6 m

C. 5 m

D. 4 m

Known :

Height of tree (h) = 12 meters

Acceleration due to gravity (g) = 10 m/s2

Time interval (t) = 1 second

Wanted: The height of the fruit above the ground

Solution :

After 1 second, fruit free fall as far as :

h = ½ g t2 = ½ (10)(1)2 = (5)(1) = 5 meters

The height of the fruit above the ground after 1 second :

12 meters – 5 meters = 7 meters

The correct answer is A.

Read :  Determine resultant of two vectors using cosines equation

close

Sign up to receive the free physics ebooks PDF

(Country Code)(Your Whatsapp Number)

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.