Distance and displacement – problems and solutions
1. A car travels along a straight road 100 m east then 50 m west. Find distance and displacement of the car.
Distance is 100 meters + 50 meters = 150 meters
Displacement is 100 meters – 50 meters = 50 meters, to the east.
2. A person walks 4 meters east, then walks 3 meters north. Determine distance and displacement.
3. A runner travels around rectangle track with length = 50 meters and width = 20 meters. After travels around rectangle track two times, runner back to starting point. Determine distance and displacement.
Circumference of rectangle = 2(50 meters) + 2(20 meters) = 100 meters + 40 meters = 140 meters.
Travels around rectangle 2 times = 2(140 meters) = 280 meters.
Distance = 280 m.
Displacement = 0 m. (the runner return to the starting point)
4. Car’s speedometer reads 10,500 km at the start of a trip and 10,700 km at the end. Determine distance and displacement.
Distance = 10,700 km – 10,500 km = 200 km.
Displacement = 0 km. (car return to the starting point)
- Distance and displacement
- Average speed and average velocity
- Constant velocity
- Constant acceleration
- Free fall motion
- Down motion in free fall
- Up and down motion in free fall