Conversion of units – problems and solutions

1. Half a liter of fresh milk mixed with pudding sauce, then what is the volume of milk to be put in pudding sauce…

A. 5000 ml

B. 500 cc

C. 50 dm3

D. 5 m3

Known :

Volume of milk = 0.5 liter

Wanted : 0.5 liter = ….. ml = ….. cm3 (cc) = ….. dm3 = ….. m3

Solution :

1 liter = 1000 milliliter (1000 ml)

1 liter = 0.001 m3 = 1 dm3 = 1000 cm3 (1000 cc)

0.5 liter = (0.5)(1000 ml) = 500 ml

0.5 dm3 = (0.5)(1000 cc) = 500 cc

0.5 liter = 0.5 dm3 = 0.0005 m3

The correct answer is B.

Read :  Area expansion – problems and solutions

2. If into 100 milliliters of liquid milk added 250 cc of water then how many mixtures are produced.

A. 12.5 dm3

B. 1.25 dm3

C. 3.5 dm3

D. 0.35 dm3

Known :

Volume of milk = 100 ml

Volume of water = 250 cc = 250 cm3

Wanted : 100 ml + 250 cc = ….. dm3

Solution :

ml = milliliter

cc = cm3 = cubic centimeter

dm3 = cubic decimeter

1 dm3 = 1 liter = 1000 milliliters so that 100 milliliters = 100/1000 liters = 1/10 liters = 0.1 liter = 0.1 dm3

1 dm3 = 1000 cm3 so that 250 cm3 = 250/1000 dm3 = 1/4 dm3 = 0.25 dm3

100 ml + 250 cm3 = 0.1 dm3 + 0.25 dm3 = 0.35 dm3

The correct answer is D.

Read :  Static electricity – problems and solutions

3. A classroom whose length is 10 m and its width is 8 m, using ceramic as its floor. The size of the ceramic is 20 cm x 20 cm. The amount of ceramics on the floor in the room is ….

A. 20

B. 200

C. 2000

D. 20000

Known :

The size of a room :

Length = 10 meters

Width = 8 meters

Area of a room = 10 m x 8 m = 80 m2

The size of a ceramic :

Length = 20 cm

Width = 20 cm

Area of a ceramic = 20 cm x 20 cm = 400 cm2

Wanted : The number of ceramic used as the floor

Solution :

1 m = 100 cm

1 m2 = 10,000 cm2

So 80 m2 = 80 x 10,000 cm2 = 800,000 cm2

Number of ceramics = area of a room / area of a ceramic

Number of ceramics = 800,000 cm2 / 400 cm2

Number of ceramics = 2000

The correct answer is C.

Read :  Simple pendulum - problems and solutions

4. Every second as much as 4 cc of water dripped from a aquarium into a 5 liters container. The container is fully filled during ….. seconds.

A. 125 seconds

B. 200 seconds

C. 1250 seconds

D. 2000 seconds

Known :

1 liter = 1 dm3 = 1000 cm3

Volume of water = 4 cc = 4 cm3

Volume of container = 5 liters = 5 dm3 = 5 x 1000 cm3 = 5000 cm3

Wanted: Time interval the container full filled with water

Solution :

5000 cm3 / 4 cm3 = 1250 seconds

The correct answer is C.

Read :  Mechanical waves (frequency, period, wavelength, the wave speed) - problems and solutions

5. Mother bought drinking water 2 gallons (1 gallon = 19 liters) with price $2. If the volume of a cup of water is 200 ml, then determine the price of a cup of water.

Known :

1 gallon = 19 liters

2 gallon = 2 x 19 liters = 38 liters

1 liters = 1000 milliliters

38 liters = 38 x 1000 milliliters = 38,000 milliliters

1 glass of water = 200 milliliter

Wanted : Price of a cup of water

Solution :

2 gallon of water = 38 liters = 38,000 milliliters

1 cup of water = 200 milliliters

38,000 ml / 200 ml = 190

In 2 gallon of water there are 190 cup of water.

Price of 2 gallon of water = $2

Price of 1 cup of water = $2 / 190 = $0.01

Read :  Electromagnetic induction, induced EMF – problems and solutions